Daten voor ouderen (1) : een avontuur met weerhaken

Daten voor ouderen (1) : een avontuur met weerhaken

Een optimistische kijk op de medemens bewaren, en tegelijkertijd daten is hard werken, heb ik ontdekt. Nu ben ik zelf het soort man dat niet of nauwelijks ‘bemiddelbaar is’. Met 67 jaar heeft de tijd, het roken, de koffie, een te drukke geest en te weinig beweging de nodige gebruikssporen nagelaten. Ik lijk soms wel een Volkswagen diesel. Op papier ogenschijnlijk in orde, maar op de weg krijg  je een heel ander verhaal. Van binnen voelt het evenwel nog jeugdig en als ik niet teveel in de spiegel kijk en niet moet spurten om de trein te halen, kan ik me wentelen in de volmaakte illusie een jonge kerel te zijn. En ja, daar hoort… een jonge(re) vrouw bij. Nu, de jonge vrouwen die je aanschrijft hebben aan één categorie enorm de pest: de ‘jeugdige oudere man’.

Dan helpt ook een profielfoto niet waarbij je je juichend met een parachute van een berg stort of aan het poetsen bent aan je net verworven Harley Davidson. Nee, dames die jong zijn zoeken een jonge vent, en bij voorkeur een exemplaar dat zelfs nog wat jeugdiger is dan zijzelf, dan wel een charmante oudere heer met een ‘brede belangstelling’, die niet de drive heeft direct bij hen in te trekken.

Extreme druk

Onder extreme druk van enige vriendinnen, die mij datingavontuur met argusogen volgen en zelfs vetorecht krijgen bij de keuze van mijn favoriete dates, heb ik nu de leeftijdsgrens van de dames  in drie stappen substantieel verhoogd.

Inmiddels zit ik in de categorie 55-65 jaar en heb bepaald niet te klagen over reacties. Ik mag niet discrimineren, maar dating binnen deze categorie vraagt wel om enig incasseringsvermogen.

Het begint al bij sommige profielfoto’s waarop grijze muizen die hun verval zo goed mogelijk trachten te verhullen, verwachtingsvol de camera in turen met een enorme bel rode wijn in de hand. Dat worden dan gegarandeerd cultuurreizen naar Toscane, Parijs of Barcelona. Met een nacht  in Florence als gedroomd hoogtepunt. Waarna de zeepbel hoogstwaarschijnlijk abrupt  knapt omdat jij geweldig blijkt te snurken en zij niet meer herkenbaar is na het afschminken van alle dagcrèmes.

Hoed je ook voor vrouwen met honden, die ze gegarandeerd meeslepen naar de eerste date, waarbij je dan je aandacht moet verdelen tussen zo’n  grommend monster dat voor je benen ligt en de betreffende  dame die je nauwelijks herkent van de profielfoto’s, die jaren geleden gemaakt blijken te zijn.

Gelukkig zijn er ook dames die volstrekt eerlijk zijn in de keuze van hun profielfoto.  Een gezellige dikke moeke op de bank voorzien van een grote zak chips; een euforische kijkende dame in Pipo de Clown kleren die haar ogen stijf dichtknijpt tegen het zonlicht;  een dame met een golfpetje op die met haar golfstick als wapen uitdagend de wereld in kijkt; een dame die zo ver op de achtergrond staat dat ze zonder vergrootglas bijna niet te zien is. Mijn advies: slaap er nog een nachtje over.

Spirituele dames

Mijn gouden datingtip is: reageer vooral niet op dames die nadrukkelijk etaleren spiritueel te zijn.

Dat is de categorie  die zichzelf beschouwt als vergevorderd op de paden van ‘ het leven in het NU’ en de veranderbaarheid  van de persoon, ingegeven door de overkill aan dure cursussen in mindfulness  en boekenkasten die je vertellen hoe je wel leven moet.

Zij zijn steevast van mening dat hun  mannelijke dating partners toe zijn aan transformatie omdat ze opgesloten zitten in hun hoofd, zich emotioneel nauwelijks kunnen uiten en spiritueel aan het begin staan van een lange weg.  Dat daagt hun uit tot een even ambitieus als onhaalbaar project: het veranderen van hun nieuwe partner. Mannen met een grote hang naar zelfkastijding, die vrouwen beschouwen als ‘hogere wezens van de planeet Venus’ zijn doorgaans de dankbare slachtoffers. Zij leren ‘positief denken’, hetgeen in de regel inhoud dat ze totaal blind worden voor de schaduwkant van het bestaan, en zeggen bij iedere coïncidentie, dat toeval niet bestaat of dat er meer is ‘tussen hemel en aarde’.  Dat zij daarbij geheel uit hun toch al kwetsbare mannelijke energie vallen, nemen ze op de koop toe, met als rationalisatie dat het vrouwelijk element bij hen nu eindelijk naar boven komt.

Relativeren

Nee, als je succesvol wil daten, heb je een enorme portie humor en relativeringsvermogen nodig.  Veruit de beste strategie is het voornemen geen vaste relatie te willen, niet te willen samenwonen, geen overhaaste seks te hebben en niet te sjoemelen met ‘opgeleukte’ profielen, die in no-time worden doorgeprikt.

Zie het als een nieuwe liefhebberij, een avontuurlijk  tijdverdrijf, het leren kennen van mensen die je anders nooit zou tegenkomen. Dan worden ook teleurstellingen dragelijk, want het daten op leeftijd betekent ook de confrontatie met de rugzakjes vol ballast die ieder draagt en die doorgaans niet beschreven worden in het profiel.

Het compenseren van de grote teleurstellingen in het leven door de krampachtige zoektocht naar een nieuwe partner is vragen om moeilijkheden.

Beter is te ervaren dat je zelf de Liefde bent, die je in de ander zoekt. Dat is een weg die aan iedere vorm van dating voorbijgaat. Het  is ‘zelfdating’ een proces van thuiskomen in Jezelf dat fascinerend en onvoorspelbaar is,  omdat je geheel onbevangen en eerlijk naar jezelf leert kijken. Dan pas kun je ook onbevangen en open de ander tegemoet treden.

En als je de smaak daarvan te pakken hebt is een date die klikt, de kers op de taart. Een taart die ook zonder kers uitstekend zal smaken.

Daan V. , Amersfoort 2015

Reacties

Reacties