Daten voor ouderen (2) : een avontuur om niet te missen

Daten voor ouderen (2) : een avontuur om niet te missen

Daten voor ouderen is een prima manier om wat spanning te brengen in het leven van een 65-plusser. Die moet dan wel eerst afrekenen met de wens alle misère van eerdere relaties te kunnen witwassen in een spetterende relatie met een dame of heer waarmee de hoogste bergen kunnen worden bedwongen, om geheel te vergeten dat deze alleen bestaan bij de gratie van diepe dalen.

Maar als je daten ziet als een aardig alternatief voor de saaie wekelijkse les in Thai Chi of bloemschikken, dan kun je daar beslist veel plezier aan beleven.

Smakelijke aanbiedingen

Het begint al met het scrollen door de overkill aan smakelijke aanbiedingen ook wel ‘profielen’ genoemd. Dat werkt net als in de reclamewereld, die uitgaat van het principe “You don’t get what you see’. Het opleuken van het eigen product als zijnde duurzaam, voedzaam, lang houdbaar en direct klaar voor consumptie is de norm. Alleen een beginnende dater trapt nog in die val, omdat deze de techniek van het lezen tussen de wervende tekstregels en de grondige determinatie van zwaar gedateerde foto’s nog onvoldoende beheerst.

Na enkele teleurstellende ontmoetingen, word je echter snel wijzer. Met één uitzondering: de categorie zoekers die nog voor de winter warm onder de pannen wil zijn bij een nieuw lief, kan zich de luxe van dit grondige recherchewerk niet permitteren. Zij stappen blind in een nieuwe relatie, die door de bank genomen al snel uitdraait op een dramatische herhaling van eerdere zetten, waarna het verhaal opnieuw begint.

Avontuur

De ervaren dater moet daar een beetje om lachen. Die weet beter. Die gaat voor het avontuur. Een avontuur dat met de juiste instelling geen mislukkingen kent en dat steeds weer verrassende inzichten schenkt in de psyche van de medemens. Daar kan geen bibliotheek in de menswetenschappen tegenop. Zoveel mensen zoveel smaken. En juist omdat de inzet bij dat daten bij veel kandidaten hoog ligt, hoor en zie je dingen waarvoor je anders een jarenlange investering in hechte vriendschap nodig hebt. Ook mag je schaamteloos dingen vragen die je anders jouw strot niet uit krijgt. En het verrassende is dat je doorgaans gewoon antwoord krijgt. Pas aan het eind van een date bestaat dan de kans dat je genadeloos wordt afgeserveerd. Maar dan heb je al een heerlijke middag achter de rug met mooie verhalen voor de achterban, die met je meeleeft.

Achterban

Die achterban is heel belangrijk, omdat je er goed aandoet een boezenvriend of vriendin de meest geschikte kandidaten voor een date te laten kiezen. Immers deze kennen jou beter dan jezelf, hebben zicht op al jouw valkuilen en neuroses en zien onmiddellijk dat je te opgewonden raakt bij het zien van de foto van een prachtig exemplaar dat voor jou geheel onbereikbaar is. Vergewis je dan wel dat deze intieme vriend of vriendin geen heimelijke aspiraties heeft om iets met jou te beginnen, want dan ga je heel veel mismatches meemaken met mensen die je in de ergste nachtmerries nog niet wilt tegenkomen, die honderden kilometers ver weg wonen en ‘per abuis’ de foto van hun kleindochter op hun profiel hebben gezet.

Gekwelde indruk

Nu zal de oplettende lezer al snel concluderen dat de schrijver een wel heel gekwelde indruk maakt.

Het tegendeel is waar! Zelden rijd ik met zoveel plezier naar een gat in het hoge Noorden om op een afgelegen boerderij anderhalf uur te luisteren naar een betoog waar geen touw aan vast te knopen is,  met een wezen dat de oertijd lijkt te hebben overleefd.  Zo’n ontmoeting is een film waard.

En op de terugweg zing ik dan luidkeels mee met Andre Hazes die bezopen aan de bar zit, omdat z’n lief er weer eens vandoor is met een ander. En kom intens dankbaar thuis in de wetenschap dat ik weer aan de volmaakte illusie ontsnapt ben. Daar kan geen Thai Chi les tegenop.

In een volgende blog zal ik desgewenst de top 5 van mijn meest indrukwekkende dates beschrijven. Als ik dan tenminste de te verwachten storm van kritiek heb overleefd.

 

 

Reacties

Reacties