The long and winding road (4 ): Edelstenen en mineralen

The long and winding road (4 ): Edelstenen en mineralen

De uitdrukking ‘een hart van steen hebben’, is  -als het aan mij ligt- aan een kritische herbezinning toe, omdat ik menig mens de kracht en vriendelijke energie van stenen en mineralen zou willen toewensen.

Wie zich aarzelend op het spirituele pad begeeft, komt gegarandeerd in aanraking met de wondere wereld van (half)edelstenen en mineralen. Al is het alleen al omdat zo’n beetje heel het spirituele volkje wel met de een of andere steen om zijn/ haar nek loopt. Om nog maar te zwijgen van de (zout)kristallampen, die menig alternatief salontafeltje sieren. Stenen die allemaal een eigen specifieke werking hebben: tegen steenpuisten, slecht slapen, negatieve energie van anderen, migraine, menstruatiepijnen, reumatische aandoeningen of om gewoon lekker te kunnen ontspannen.

Kwaaltjes

Bedenk een kwaaltje en er is wel een steentje als remedie voor te vinden in de ‘new age’ winkel. Daarnaast heb je net als in de reguliere hulpverlening ook de ‘generalisten’, de stenen die overal goed voor zijn. Zonder dat ik het geloof in de werking van stenen wil wegzetten als ‘naïef magisch denken’, zijn er de nodige  kanttekeningen te maken bij de wijze waarop (half)edelstenen en mineralen worden geëtaleerd als wondermiddel. Als ik in een gedegen handboek over edelstenen lees dat een bepaalde steen in staat is kanker te genezen, krijg ik iets meer begrip voor het gestoorde en rigide werk van de Vereniging tegen Kwakzalverij.

Vitrinekast

Dat neemt niet weg dat in mijn vitrinekast tientallen stenen te vinden zijn die ik in de loop der jaren heb aangeschaft of incidenteel heb gevonden.  Deze stenen zijn niet bedoeld als verzamelobject, maar om mee te werken en te ontdekken hoe je af te stemmen op hun specifieke energie. Dat kan ik alleen als ik de doorgedraaide computer in mijn hoofd even op de slaapstand zet, om ontspannen met beide voeten op de grond met een steen in mijn linkerhand te ‘stromen’. In principe lukt dat ook met een baksteen, die trouwens geen werking vertoont, want alleen al het rustig zitten op een stoel is het halve werk.

Bij  het ‘stromen met stenen’ kies ik echter bij voorkeur voor ‘het heftige werk’. Zo heb je bijvoorbeeld rozenkwarts, die veelal in de handboekjes wordt aangeprezen voor gevoelige zielen. Een mooie steen, maar ik voel er weinig bij. Bij bergkristal, het boertje van rozenkwarts, kom ik al wat meer op stoom, maar kies dan bij voorkeur de krachtige varianten zoals ‘Herkimer diamond’, dubbeleinders, laserkristallen en Himalaya kristal.  Voor de echte avonturiers onder het spirituele volkje raad ik echter de ‘hard rock’ op stenengebied aan: ijzermeteorieten, tektiet, obsidiaan en de in ons land nauwelijks bekende boji’s uit de USA.

Zij vormen de ‘harddrugs’ onder de stenen en vormen de ultieme toets of je met beide benen op de grond kan blijven staan tijdens hun werking.

Spiritueel clubje

Enige waarschuwing is daarbij wel op z’n plaats. Zo gaf ik ooit een lezing over de werking van stenen, voor een keurig damesgroepje uit de hogere kringen met een vermeend hoog spiritueel gehalte. En gaf zonder veel uitleg een aantal van bovengenoemde kanjers door met de opdracht : ”Voel maar eens wat deze stenen met je doen”. Het experiment moest snel worden afgebroken omdat de dames vrijwel onmiddellijk  in een soort collectieve misselijkheid terecht kwamen, uit hun ‘gronding’ vlogen  of acuut hoofdpijn kregen. Gelukkig bracht rozenkwarts daarna weer wat rust in de ploeg.

Daarna heb ik mij niet meer gewaagd aan dit soort publieksexperimenten. Ook spreek ik doorgaans met terughoudendheid over mijn stenenavonturen.

 Boji’s

Een uitzondering maak ik echter voor mijn boji’s, de meest ’ waanzinnige’ stenen die ik ooit ben tegengekomen. Ze worden gevonden onderaan een berg in Kansas U.S.A., die langzaam erodeert en worden per paartje aangeboden. De ‘mannelijke’ steen is ruw, de ‘vrouwelijke’ is glad. Het is de kracht van hun aantrekkingskracht die hen een sterk helende kwaliteit geeft. Ze bestaan uit meerdere metalen, waaronder het zeldzame palladium. Geologisch gezien vormen zij een raadsel. Hun grondende werking is direct voelbaar, de energie gaat direct naar de kwetsbare delen van het lichaam. Echter hun meest krachtige werking richt zich op ‘gronding’, het met beide benen op de aarde staan.

Brandwond

Bij een brandwond leg ik ze even in het vriesvak om ze daarna ijskoud op de brandwond te leggen. De volgende dag is er dan weinig meer te zien van de plek. Een zwaar verzwikte enkel, waarop ik niet kan staan wordt getapet met de stenen aan weerszijde van die enkel.

Na een dag is de zwelling voor 80% verdwenen. Na twee dagen kan ik mijn voet weer belasten.

Maar ik kom in de problemen met deze tekst. Aangezien ik eerder waarschuwde voor overtrokken verwachtingen met betrekking tot de werking van ( half) edelstenen en mineralen. Voor mijn  boji’s echter maak ik echter een uitzondering. Ze zijn ‘steengoed’. Het zijn in de loop der jaren mijn ‘vriendjes’ geworden, die ik  iedere dag bij mij draag. Ik zie ze als een groot geschenk van moeder Aarde. Ze zijn via internet in Nederland zeer beperkt verkrijgbaar en al is de herkomst onduidelijk, hun werking is er niet minder om. De prijzen voor de Boji’s uit de USA met een echtheidscertificaat zijn de afgelopen jaren tot astronomische hoogte gestegen. Ook de markt heeft de kwaliteit van de stenen ontdekt.

 

 

 

Reacties

Reacties