Reisverhalen Spanje: Ver van huis en toch thuis

Reisverhalen Spanje: Ver van huis en toch thuis

Vakantie vieren betekent voor mij op zoek gaan naar de stilte van de natuur, die naadloos over gaat in de stilte die in mij woont, maar die in de hectiek van het stadsleven vaak niet wordt geleefd. Sterker nog: de stilte vormt de solide fundering waarop een huis is gebouwd dat bol staat van activiteiten, terwijl het hart aangeeft slechts de stilte te willen genieten.

Dan staat reizen snel in het teken van het zoeken naar een ‘vergeten paradijs’, waarvoor moeiteloos duizenden kilometers worden gereden om ver van huis eindelijk thuis te komen. Langs logische patronen heeft mijn leven zich nog nooit bewogen.

Dromerig stadje

Maar los van filosofisch gemijmer, is het fascinerend om plekken te vinden waar de ogen opengaan in een kijken waarbij de mond spontaan open valt, een geluksgolf het lichaam overspoelt, het hoofd spontaan kapt met denken.

Het vinden van zo’n plek in Spanje is niet moeilijk  dankzij het boek ‘Rustiek kamperen’ van Bert Loorbach, een meester in het vinden van unieke kampeerplekken ver weg van ‘the crowd’. Zo verbleef ik vorig jaar op een unieke plek niet ver van het stadje Ripoll. Ik dronk er koffie op het centrale plein en genoot van de ongedwongen sfeer op het terras, de aandacht van ouders voor hun spelende kinderen, de hartelijke begroeting van jonge mensen die elkaar troffen.

Ripoll heeft haar onschuld als dromerig stadje aan voet van de Pyreneeën in een klap verloren met de aanslagen van moslimfanaten in Barcelona en Cambrils.

En ik vraag mij af hoe de sfeer nu is op dat terras.

Dorpszwembad

Zo blijft niets hetzelfde, hoewel het dorp Vallfogona de Ripollès op een half uurtje rijden van Ripoll een traditie zal blijven koesteren van dorpsoudsten die de dag steevast beginnen met een levendig gezamenlijk ontbijt in de dorpskroeg. Daar wordt smakelijk gelachen om de capriolen van hun burgemeester, die in een poging om zich ook provinciaal te profileren, het dorp opzadelde met een groot sportcomplex met zwembad, waar zelden een dorpsbewoner wordt gesignaleerd. De oudjes zijn wel blij met de komst van de camping Mas la Bauma, een paar kilometer buiten het dorp. Ook al ontbreekt het aan een goede bewegwijzering. De Spaanse bureaucratie erkent immers alleen campings waar van ‘rustiek kamperen’ geen sprake kan zijn. En dus hebben Wieske en Rob Bauma hun eigen spoor getrokken door een oude ruïne en een vergeten dal om te toveren tot een goed verstopte, adembenemende kampeerplek voor stiltezoekers.

Kristalhelder water uit de bron

Water uit de bron, elektriciteit via zonnepanelen, het ontbreken van Wifi, een beperkt aantal staplaatsen en de terrasbouw die geen caravans of campers toelaat, zorgen voor een natuurlijke selectie van de gasten. Kinderen leren er weer buitenspelen, gezinnen maken adembenemende tochten langs goed bewegwijzerde paden en een paar keer per week verzamelen de gasten zich rond een lange tafel om te genieten van uitstekende maaltijden die er worden geserveerd.

Door de ligging op 1000 meter zijn de avonden er koel en kan er op het terras worden genoten van een prachtige sterrenhemel.

Aangenaam gezelschap

In het buitenland probeer ik Hollandse concentraties altijd te vermijden. Op Mas la Bauma, zijn er vrijwel uitsluitend Nederlandse en Vlaamse kampeerders, maar een aangenamer gezelschap kom je niet snel tegen.

Wil je er verblijven, dan is het zaak tijdig te reserveren, met slechts 24 staplaatsen is de camping snel volgeboekt.

Als dank voor een heerlijk verblijf stuurde ik onderstaand gedicht naar Wieske en Rob en ontving als dankbetuiging een zakje gedroogde wilde cantharellen.

Mas la Bauma

Dit groene paradijs

is  steen voor steen

trede voor trede

ontstaan tegen de heuvel

onder de overhangende rots

Slechts het spel

van wind en bomen

is er hoorbaar

nu de beek door droogte

stilgevallen is

Mas la Bauma

’n bescheiden bord langs de weg

ver voorbij de laatste stad

verwijst naar

wat ooit een ruïne was

een onbegaanbaar pad

werd kuil voor kuil gedicht

met stenen

door de beek aangevoerd

Zo moest het samenspel zijn

van mens en natuur

vaak samen

soms tegengesteld

maar in niets overheersend

opdat evenwicht

subtiel behouden blijft

We zijn te gast

en zoeken een kampeerstek

hoog op de heuvel of langs de beek

en na een dag

zijn we opgenomen in de stilte

omringd  door aandacht

die deze plek zo past

Zo ver van huis

wordt het thuis

een rustpunt

verankerd

in een druk bestaan

En  vertrekken we als vrienden

van La Bauma

ook  dat proces

is  heel natuurlijk gegaan

Amersfoort, augustus 2016

Daan Vosskühler

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Reacties