Daten voor ouderen: ken uw rugzak!

Daten voor ouderen: ken uw rugzak!

(Foto: Geboorte van een anima: de auteur op jeugdige leeftijd met zijn moeder in Zeeuwse klederdracht) 

De afgelopen jaren behoren met stip tot de beste van mijn leven. Met 70 jaar had ik  mijn werkveld, de markt van welzijn en vermeend geluk die onder een chronisch kwaliteitsverlies gebukt gaat, opgelucht verlaten om mij aan de kunsten te gaan wijden. Zelfs Covid 19 kon geen roet in het eten gooien, gezegend als ik ben met een groot atelier aan huis. Op een voorjaarsvakantie in de Auvergne( Frankrijk), zittend op een terras met twintig kilometer uitzicht, bedacht ik dat het hebben van een relatie het sluitstuk zou kunnen zijn in een rijk leven, de spreekwoordelijke kers op de taart.

Inmiddels enkele maanden en de nodige dates verder, is er geen zicht op welke kers dan ook, maar heb ik mijzelf beslist beter leren kennen. Ben illusies en datingkosten armer, maar als mens rijker. Ging het in een eerdere komische blogs[1] vooral over de ander, nu leg ik de bijl bij de eigen wortels omdat het hebben van enig inzicht in de schaduwkant van de eigen persoon(lijkheid) voorwaarde is voor een succesvol datingproces.

Sterrenbeeld                                                                                                                                                                         Mijn sterrenbeeld vertelt me dat ik ram ben met een leeuw als ascendant. Kortom ‘never a dull moment’, met daaraan gekoppeld veel dadendrang en een wat impulsief enthousiasme bij het opstarten van een nieuw project. Het ‘doen’, de actie gaat daarbij doorgaans aan het denken vooraf. Bij het zien van een mooie profielfoto en een tekst waar ik ‘ongeveer mee kan leven’, wordt er direct een zeer uitgebreide reactie gestuurd. De taal, de woorden zijn mijn ultieme (verleidings)wapen en tegelijkertijd mijn grootste valkuil.

Maandenlang e-mail contact                                                                                                                                              Zo kon er een maandenlange e-mail uitwisseling ontstaan met een dame, die zich eerst van de klemmende banden met haar vriend moest bevrijden voor ze mij live kon begroeten. Toen dat eindelijk  zo ver was,  reed ik 400 kilometer om te concluderen dat een relatie met de betreffende dame mij ten diepste ongelukkig zou maken. En drong zich op de terugweg de vraag op waarom een kerel die pretendeert zo happy te zijn met een leven zonder vaste partner, zich ineens als een complete uitslover gaat gedragen.

Anima projectie

Het eerste dubbeltje dat toen gevallen is heet…anima. De geniale tijdgenoot van Freud, Carl Gustav Jung zag de anima als de verpersoonlijking van de vrouwelijke ziel van de man. Een man die wordt gevangen en bevangen door zijn eigen projectie bij het zien van een dame die hem zijn adem beneemt. En dus na 400 kilometer en duizenden woorden pijnlijk moet constateren dat hij zijn animaprojecties nog niet geheel kwijt is. Dat is een extra gewicht in de denkbeeldige rugzak, dat vraagt om doorzien te worden. In de zelfreflexie die daarop volgt kom ik tot de verbijsterende ontdekking  dat een oude foto uit mijn prille jeugd  onmiskenbaar laat zien hoe en waar de anima in mij in de kern is ontstaan: de liefde van en voor de moeder. Heren, pak uw fotoalbum en ga op zoek!

Commitment man                                                                                                                                                                 Nu deze valkuil in de toekomst hopelijk vermeden kan worden blijkt er meer werk in uitvoering te liggen. Ik ben een onvervalste ‘commitment man’, een uitslover die zich graag als helper en redder van het zogenaamde zwakke geslacht opstelt. Dat helperssyndroom heeft ook psychoanalytische wortels waarmee ik u niet al te zeer zal vermoeien. Wel rijd ik na een telefoongesprek van 9 uur, slechts vijf minuten onderbroken door een plaspauze, onverschrokken 80 kilometer naar een dame die wat in de versukkeling is geraakt. Om te constateren dat ik er een uitdagende dagtaak bij kan krijgen, maar niet de liefde die ik zoek. En besluit dat dit te veel is van het goede.

Oude overtuigingen                                                                                                                                                            Dan kan een oude overtuiging die zegt dat ik hard moet werken om liefde die ik zoek te ontvangen ook verwezen worden naar de prullenbak. Denk nu niet dat de ram in mij ontmoedigt raakt. Wat ook al brengt het dateproces ogenschijnlijk een reeks van mismatches, op enige afstand wordt zichtbaar dat er geen betere remedie is voor het in kaart brengen van het overtollig gewicht in de geestelijke rugzak die je als oudere mee moet torsen.

En daarmee wordt het daten een onmisbaar avontuur dat ik iedere man of vrouw op leeftijd kan aanraden, op voorwaarde dat ze in staat zijn tot enig kritisch zelfonderzoek, wat de kans op een geslaagde match uiteindelijk substantieel gaat verhogen.

 

 

 

 

 

 

[1] ( Daten voor ouderen: Foxandfriends 2015)

Reacties

Reacties