Magie op het Franse platteland

Magie op het Franse platteland

(foto: lopen op krachtlijnen in een voormalige Tempelierskerk in de Dordogne)

Magie op het Franse platteland

In ‘Drop’ een Nederlandstalig magazine voor landgenoten die in Frankrijk wonen stond onlangs een opmerkelijk avontuur van een voormalig hoofdredacteur. Een vriendin van hem met netelroos werd van haar pijnlijke kwaal afgeholpen door de genezende handen van een dorpspastoor. Dat alles na een verwijzing door de plaatselijke apotheek.

 Lokale genezers

Een bijzonder verhaal dat bij nader beschouwing niet uniek is. In veel Franse dorpen zijn bewoners bekend die geconsulteerd worden bij specifieke kwalen. De behandeling van brandwonden wordt daarbij het meest genoemd.

Zelf kon ik de proef op de som nemen na een poging een te hoop oplaaiend vuur te temperen en mijn hand daarbij pijnlijk verbrandde. In het dorp kreeg ik het advies een oudere dame in een naburige gemeente te bellen die “op afstand, brandwonden geneest”. Ze hoorde mijn verhaal aan, vroeg waar ik woonde, wat mijn naam en leeftijd was en beëindigde het telefoongesprek met de mededeling dat ze mij zou helpen.

De volgende morgen waren er tot mijn verbazing alleen nog maar een paar rode plekken op mijn hand zichtbaar waar eerder blaren en verbande huid zaten. Bij navraag blijkt dat veel dorpen deze amateur genezers kennen, ieder met hun eigen specialiteit.

Vermissing

In Vanuit mijn raam gezien, een bundel Franse verhalen van Henk Romijn Meijer staat een amusant verhaal over zijn weggelopen lievelingshond die in geen velden of wegen te bekennen was. Als alle zoekacties niets hebben opgeleverd wordt hij verwezen naar een dame die een paar dorpen verderop woont. Met behulp van gedetailleerde streekkaarten en een pendel lokaliseert ze de plek waar de hond opgesloten zit in een schuur en zichzelf zal weten te bevrijden. Zijn baasje hoeft niets te ondernemen. De verbazing is groot als de voorspelling :”Hij komt vanavond nog bij jullie terug”, uitkomt.

Wichelroede

Bekender zijn de optredens van wichelroedelopers die in de weilanden op zoek gaan naar een waterbron. Vrijwel ieder dorp kende wel zo’n specialist. Een vriendin die in de Ardèche woont in een zelfgebouwd huis op een heuvel waar de aansluiting op de plaatselijke nutsvoorziening onbetaalbaar bleek, werd verwezen naar een boer in de omgeving die in korte tijd de plek aanwees waar ze succesvol water in de bodem zou vinden en een put kon slaan.

Met de vergrijzing en de ontvolking in de dorpen worden bovenstaande ‘natuurlijke’ disciplines steeds schaarser.

Natuurgenezing

Met de komst van goede medische voorzieningen dreigt ook de kennis van geneeskrachtige kruiden en eetbare wilde planten op het platteland in de vergetelheid te belanden. Voor die tijd waren arme mensen voor hun gezondheid of ziekteherstel vaak aangewezen op wat de natuur hen bood. Voor bijna elke kwaal was er wel een natuurlijke remedie bekend. Een huisarts werd alleen bij uiterste nood geconsulteerd. Voorbeelden van populaire kruiden die de tanende belangstelling voor plukbare natuurproducten hebben overleefd zijn munt, verveine (citroenverbena)  en lindebloesem, waarvan heerlijke rustgevende  thee getrokken kan worden.

Krachtlijnen

Minder bekend en meer omstreden zijn de krachtige energievelden in en rond Franse kerken. Deze leylijnen  konden naar verluid in de oertijd gevonden worden op plekken waar de neolithische mens kleine tempels bouwden. Met de komst van het christendom werden deze vervangen door kerken en kathedralen. In en rond de kathedralen van Chartres en Vézelay zijn deze krachtplekken voelbaar. Maar ook in menig dorpskerk tref je ze aan, doorgaans pal voor het altaar. Door met de open handen naar voren gericht licht vegende bewegingen te maken kan je lopend naar het altaar een lichte weerstand ervaren. Dan stap je het betreffende energieveld binnen en wordt je omgeven door een rustgevende, krachtige energie. Zo ontdekte ik met een vriend rondom de eeuwenoude kerk in het gehucht Sergeac in de Dordogne een sterk energieveld pal tegenover de plek waar de Tempeliers ooit een commanderij hadden. Het is jammer dat dit verschijnsel sterk wordt gelinkt aan zweverige new age praktijken. Het is de moeite waard om bij het bezoek aan een oude dorpskerk dit mystieke verschijnsel zelf eens uit te testen. Zelf neem ik vrienden regelmatig mee naar de plekken waar de leylijnen te vinden zijn. Zo krijgt het bezoek aan het rijke Franse cultuurgoed een extra dimensie.

 

Reacties

Reacties